måndag 31 oktober 2011

Träning bromsar åldrandet!

Kroppens korta, snabba muskelfibrer börjar tyna bort i 30-årsåldern och förtvinade muskler (sarkopeni) lyfts nu fram som ett lika stort hälsoproblem som benskörhet. Ny forskning har visat att det finns ett bra sätt att bromsa åldrandet. Receptet heter explosiv styrketräning!

En hel del av orsaken till åldrandet av musklerna beror på vår egen bekvämlighet - aktiveras inte de korta muskelfibrerna blir följden att de successivt tynar bort. Från och med medelåldern försvinner dessutom mer än en procent av muskelkraften varje år. Det går inte att stoppa åldrandet helt, men med rätt träning går det att bromsa så att det blir en mycket långsam process.

All träning är bra, men stavgång och aerobics påverkar inte muskelförtviningen. För att behålla muskelmassa krväs det alltså träning i form av styrketräning med tung belastning och få lyft. Det måste vara ett kraftigt stimuli, gärna i ett explosivt moment, för att det ska bli full effekt men självklart ska man börja försiktigt.

En bra idé är att prioritera stora muskelgrupper där muskelförlusten ofta brukar vara störst. Forskning har visat att varannan person som drabbas av höftledsfraktur lider av just muskelförtvining. Det är de snabba muskelfibrerna som reagerar först när man halkar, eftersom de ser till att vi håller balansen. Och det är just dessa snabba muskelfibrer som försvinner först när de inte används.

Styrketräning har också visat sig ge bra resultat. För äldre som börjar styrketräna kan muskelstyrkan på kort tid öka med ett par hundra procent och muskelmassan med tvåsiffriga procenttal.


Källa: artikel i SvD 9/8 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar