fredag 14 oktober 2011

5 vanliga dietmyter!

Tror du på allt som sägs och skrivs?
Det finns massor med forskning kring 100-tals dieter, vilken tror du på?
Läs om fem myter här nedan....

1. Ät regelbundet och öka din ämnesomsättning
Du hör ofta höra idag om "den metabola elden" att man ska äta många och täta måltider, men det finns inga entydiga tecken eller bevis på detta, säger Emma-Leigh Synnott, BVSc, en motion och kost specialist. Sanningen? Den energi det tar att bryta ner maten är direkt proportionell mot mängden kalorier i maten. Så det spelar ingen roll om du äter tre måltider på 600 kalorier, eller sex måltider om 300 kalorier.
_____________________________________

2. Du kan bara smälta 30 gram protein per måltid
Denna myt startades av forskningen om proteinsyntesen (eller hur kroppen bryter ner protein) är maximerad till ca 20 till 30 gram dos av protein. Detta har dock ingenting att göra med graden av nedbrytning av protein. När du äter en större måltid, tar det längre tid att smälta. Med det menas inte att det inte finns gränser för upptaget av protein, men istället relaterar forskningen till hur mycket du kan äta på en enda dag - inte en enda måltid, säger nutritionist Alan Aragon, MS.
______________________________

3. Nattätning gör dig fet.
Din kropp fungerar inte som en 24-timmars cykel. Om du äter 2000 kalorier på morgonen och äter samma 2000 kalorier på natten, kommer din kropp bearbeta den på samma sätt. Beviset? När människor äter deras största måltid efter 20:00 (jämfört med dem som äter en stor frukost), nattätare förlorar mer i vikt och fett, enligt israeliska forskare. I slutändan handlar det fortfarande om kalorier - men inte när de konsumeras.
________________________________________
4. Lightläsk gör dig fet.
Lightläsk anklagas ofta för att "lura" kroppen att tro att du dricker något sött. Dessutom menas det genom olika fysiologiska processer att det gör dig sugen på mer godis och att du lagrar mer fett, säger Aragón. Men detta är inte sant, och det finns ingen forskning som stöder den teorin!
_________________________________________

5. Protein Bars är nyttiga.
Medan proteinshakes är till för alla, är de flesta protein bars bättre lämpade som en Halloween-godis. Varför? Eftersom de flesta är laddade med mer socker än en traditionell chokladkaka. Proteinet som är tillagt är till en fördel, men många blåser upp mängden protein genom att tillförandet av gelatin som en källa (aom inte är en kvalitetskälla). Håll dig till vanlig mat som tilltugg!______________________________________

Läs gärna om fler myter HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar