lördag 14 april 2012

Vattenmelonen är fylld med nyttigheter

Ni som känner mig vet att jag kan frossa i vattenmelon som ingen annan (okej, kanske min syster kan mäta sig med mig, vi blir som galningar när det kommer till denna röda, svalkande melon) och snart börjar frukthyllorna i butikerna fyllas och då finner ni en ny vattenmelon i vårt kylskåp, om dagen!


Vattenmelonen består av 6 procent socker och 92 procent vatten (dessutom är vattenmelonen lätt urindrivande) och är en mycket bra källa för bland annat C-vitamin, citrulin, lykopen och betakaroten. Citrullin är en sorts aminosyra, protein, som bildas när man äter stora mängder vattenmelon. När vi äter vattenmelon reagerar citrullin med kroppens enzymer och förändras till arginin. Arginin är en aminosyra som ökar prestationsförmågan och stöder muskeluppbyggnad. Dessutom är arginin bra för hjärta, blodomlopp, blodkärl, immunförsvaret och anses vara fördelaktigt för de som lider av diabetes 2.


Under lång tid ansågs tomat vara kungen av lykopen, men nu vet man att det är vattenmelonen som innehåller mest lykopen. Detta ämne anses kunna skydda mot cancer (som prostatacancer), och minskar risken för att man ska drabbas av åderförkalkning.

Näringsinnehåll i vattenmelonen


Det finns bara 34 kcal per 100 gram i vattenmeloner, 7, 5 g kolhydrater, inget fett och 0,6 g protein. Den stora mängden nyttiga ämnen i kombination med den låga mängden kalorier gör detta till en av de nyttigaste frukterna som finns. 
Jag har redan börjat frossa lite lagom redan, hittade häromdagen i en butik nära oss den godaste vattenmelonen för i år. Den kanske inte ser god ut men oj så söt och svalkande den var efter träningspasset. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar