lördag 14 januari 2012

Fetmakirurgi minskar hjärtinfarkter med en tredjedel

Ni vet att jag älskar att ta del av ny forskning inom medicin, hälsa, träning, kost etc. Ibland önskar jag att tiden kunde räcka till fler stunder med en bok i handen eller forskning via nätet. Nåja, går inte att få allt men jag fastnade för den senaste läsningen beträffande fetmakirurgi.

Det ska egentligen aldrig behöva gå så långt så att livet står på spel men fetma är idag dödlig när den blir extrem, kanske inte i den dödligaste formen men inget tvivel om att den förkortar livet markant. Aldrig förr som idag utförs det kirurgiska ingrepp som fettsugning, förminskning av magen och andra former av ingrepp.

Jag är inte emot kirurgiska ingrepp men jag vill hellre att människor ska motionera och äta rätt för att aldrig komma till den fasen där man måste lägga sig på operationsbordet då det blir "den sista utvägen" för många. En studie som Sahlgrenska akademin gjort visar att fetmakirurgi minskar hjärtinfarkter med en tredjedel och det är positivt! Hjärt-och kärlsjukdomar är bland dem vanligaste dödsorsakerna i landet så därför välkomnar vi denna positiva studie. Jag skulle vilja se att ingreppen minskar hjärtinfarkter mer och att allt fler inser vikten av rörelser och startar motionera vid tidig ålder. 


Pressmeddelande från Göteborgs universitet
 2012-01-04
"Fetmakirurgi minskar hjärtinfarkter med en tredjedel
Förra året opererades omkring 10 000 svenskar mot fetma. En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de som genomgår fetmakirurgi minskar risken för hjärtinfarkt och slaganfall med 30 procent – en slutsats som kan förändra fetmakirurgins prioriteringar.
Swedish Obese Subjects, SOS, är en av världens största studier om fetma och dess hälsoeffekter. Resultaten som producerats inom studien har lett till att fetmakirurgin i Sverige utvecklats från några hundra operationer per år 1987 till närmare 10 000 operationer under 2011.
Nu kan forskarna presentera nya rön, som visar att fetmakirurgi minskar nyinsjuknandet i hjärtinfarkt och slaganfall med omkring 30 procent.

Den nya rapporten, som publiceras den 4 januari i ansedda tidskriften JAMA, visar att en operation är lika effektiv mot hjärt- och kärlsjukdom oavsett vilken grad av fetma patienten lider av.
–Fetmakirurgin reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdom ungefär lika mycket hos individer med måttlig som med svår fetma. Men de personer som drar störst nytta av ett kirurgiskt ingrepp är de som har högt insulin före operationen, säger Lars Sjöström, forskare vid Sahlgrenska akademin som initierade SOS-studien.

De nya rönen ger enligt Lars Sjöström ytterligare argument för nyttan med fetmakirurgi.  Resultaten kan också komma att påverka kriterierna för hur obesa personer väljs ut till fetmakirurgi.
–För närvarande är graden av övervikt den viktigaste faktorn för om patienter ska komma i åtnjutande av fetmakirurgi. Om målsättningen skall vara att välja ut de patienter som har störst nytta av fetmakirugi bör patienter istället väljas som har vissa metaboliska störningar som till exempel högt insulin eller högt blodsocker, säger Lars Sjöström.
Artikeln Bariatric surgery and long-term cardiovascular events publiceras i JAMA den 4 januari.
Fakta Swedish Obese Subjects SOS är en studie som jämför dödlighet och sjuklighet mellan obesa personer som behandlas med fetmakirurgi och obesa individer som får sedvanlig fetmabehandling. I SOS-studien, som engagerar ett 20-tal forskare, ingår över 4 000 obesa personer. Studien startades 1987 och pågår fortfarande vid 480 vårdcentraler och 25 kirurgkliniker i Sverige. Studien har tidigare visat att fetmakirurgi bl.a. reducerar den totala dödligheten och minskar nyinsjuknande i diabetes och cancer.
 
Kontakt: Lars Sjöström, professor emeritus vid Sahlgrenska akademin och forskningsledare för Swedish Obese Subjects 070-677 8289 lars.v.sjostrom@medfak.gu.se"

4 kommentarer:

  1. Hjärt-och kärlsjukdomar är bland DE vanligaste dödsorsakerna i landet så därför välkomnar vi denna positiva studie.

    Så skriver man denna mening. Du missbrukar ordet "dem" verkar det som. Varför blev du inte läkare om du tycker det är så spännande med forskning?

    SvaraRadera
  2. Verkar jag missbruka ordet "dem" och borde skriva "de" istället? Oj, varför kommenterar du överhuvudtaget min blogg när jag "läser" irritation mellan raderna? Mitt syfte med inlägget är att medvetengöra människor och inget annat men du verkar irritera dig på hur jag formulerar mig.

    Bara för att intresset finns för att få en ökad samt förnyad kunskap inom området som jag arbetar inom, betyder väl ändå inte att jag borde bli läkare? Då borde alla människor som läser forskning inom detta ämne bli läkare.

    SvaraRadera
  3. Jag blir så trött på folk som läser andras bloggar men ändå ska skriva spydiga kommentarer för att själva må bra. Nääää, skärpning Falk, dina kommentarer på Dajanas blogg som är grymt bra är inte välkomna!
    /Anneli

    SvaraRadera
  4. Intressant som vanligt Dajana! Simma lugnt, Mge

    SvaraRadera