onsdag 16 februari 2011

Lider du av sömnproblem?

"Klockan är 02.37 och jag har fortfarande inte somnat....hjälp.. och jag som ska upp tidigt"

Är det någon som känner igen sig? Du ligger i sängen och försöker verkligen fokusera på att somna och byter kroppställning varann minut. Du märker att du helt enkelt inte kommer sova några bra timmar inatt och samtidigt snurrar det massor med tankar i ditt huvud. Du tänker på kommande aktiviteter, saker du ska hinna med, olika problem som ska lösas osv. Stressad summerar det hela!

Hur ska du då kunna sova bättre om nätterna? Du kanske inte upplever ditt sömnproblem som något stort men att det förekommer emellanåt i ditt liv, dvs periodsvis.

Goda sömnvanor är en viktig del av en bra livsstil. Hjärnan behöver tid för att återhämta sig och bearbeta intryck och kroppen behöver vila för att hålla sig frisk och stark. Långvarig sömnbrist kan orsaka såväl fysiska som psykiska problem. För den som tränar är det extra viktigt att återhämta kroppen under natten genom sömn, dina muskler växer under vila!

Om man har sömnproblem och inte gör något åt det så riskerar du följande:

- Försvagat skelett och immunförsvar
- Ökad risk för övervikt
- Förkortad livslängd
- Känslighet för smärta 
- Högt blodtryck
- Ökad risk för depression och hjärt- och kärlsjukdomar
- Sämre reaktionsförmåga

Tips på hur du kan sova bättre:

- Irritation och sömn går inte ihop, stängd av allt oljud (om du kan påverka det) så som den droppande kranen, datorfläkten eller kanske behöver du tysta din granne.
- Sovrummet ska vara den kallaste rummet i ditt hem, vädra gärna någon minut innan läggdags.
- Se till så att det är mörkt i rummet, mörka gardiner är bra!
- Ta inga små tupplurar under dagen
- Stig upp vid samma tid varje dag
- Arbeta inte i sängen! Hjärnan kan då ställas in på att sängen är för vardagsaktiviteter och inte sömn.
- Unvik att titta på tv innan läggdags. En spännande film är svår att slita sig ifrån och man är då vaken längre än man bör. En spännande film eller alltför engagerande film kan också sätta igång stress.
- Du kanske behöver aktivera dig mer under din vardag genom vardagsmotion eller träning, det kan hjälpa dig att trötta ut din kropp.

Fungerar inget utav detta? Då tycker jag att du ska prova KBT (kognitiv beteendeterapi) som är bevisat den effektivaste behandlingsmetoden mot sömnsvårigheter och rekommenderas av läkemedelsverket. För mer information kan du klicka här.


Hoppas du kan sova lite bättre med hjälp av dessa tips!

Här har vi en liten buse som sover rätt bra om dagarna eftersom han busar runt många timmar på ett dygn! Vår hund Hugo!


Nu är dags för min skönhetsömn! Morgondagen är fullspäckad på jobbet. Vi ska till Aqua-kul för att testa 8:ornas simkunnighet. Vila efter jobb och sedan egen träning, gymmet + löpning!

Gonatt!
Kram

2 kommentarer:

  1. Jag ligger på min spikmatta innan jag ska sova. Sen brukar jag droppa lite lavendelolja på baksidan av kudden. Sover som en stock!

    Men känner igen den där orokänslan som dyker upp ibland. Och man kan VERKLIGEN inte somna om förrän man löst alla "problem"....

    SvaraRadera
  2. ja, spikmattan fungerar för vissa människor, andra blir lite "pigga" av det...blodcirkulationen ökar! Själv blev jag dåsig av den, så jag hade lätt kunnat somna efteråt.
    Ja precis, man måste verkligen "lösa" problemen innan man kan somna i lugn i ro. Tror många känner igen sig! :)

    SvaraRadera