lördag 19 februari 2011

BMI = Bullshit!!!

Läste en artikel på aftonbladet precis om att BMI (body mass index) är en fet bluff, VILKET ÄR SANT! Skalan talar bara om hur mycket en genomsnittlig kvadratcentimeter på din kropp väger och ingenting om din hälsa! Vad den massan består av har betydelse! Muskler väger mer än fett som de flesta redan vet, därför borde vilken klok människa som helst förstå att skalan är totalt felaktig! Trots det är det många som gärna vill passa in i skalan för att räknas som friska eller normalviktiga.
Med denna skala skulle Magnus Samuelsson som för övrigt varit Sveriges starkaste man i många år och kanske t.o.m en av världens starkaste lida av allvarlig fetma (BMI 37).

BMI-skalan ser ut som följande:

Mindre än 18,5 = undervikt
18,5 - 24,9 = normalvikt
25 - 29,9 = övervikt
Över 30 = fetma

Skalan stämmer självklart ibland men den är totalt meningslös och ger felaktig infomation om en människokropp som är vältränad med mycket muskelmassa! Detsamma gäller en person som aldrig tränar och äter ohälsosamt men ryms inom den "normala" skalan! Det finns inget hälsosamt med det!
Det som är skrämmande är att WHO, Världshälsoorganisationen, har skapat en internationell standard för BMI som hälsomått. Man får ju hoppas att det ändras inom en snar framtid men samtidigt vet vi alla lobbyisters påverkan vars syfte i detta sammanhang kan vara att köpa olika preparat för viktminskning, som är otroligt vanligt i USA!

Jag använder mig inte av den här skalan som personlig tränare och kostrådgivare. Ibland slår den rätt men många gånger fel och jag vill använda mig av tillförlitliga metoder.

En rekommendation är att tänka igenom ordentligt innan ni väljer att tro på denna skala!

Ha det bra!!!
Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar