torsdag 30 december 2010

Myter om träning!

Fortfarande hör jag myter om träning som inte stämmer och nu ska jag förklara några av dem i alla fall.

1. Det går att punktförbränna: Än idag finns det många som tror sig kunna punktförbränna, oavsett tidigare träningsvana. Det finns inget som heter punktförbränning!!!

Sanning: Vi har alla lagringsdepåer vars placering är genetiskt betingad och här finns det ofta skillnader mellan könen. Oftast hamnar detta lager hos män på magen, och hos kvinnor på lår och rumpa. När fett ska användas som energikälla frisätts fria fettsyror från lagringsdepåerna och transporteras till de arbetande musklerna via blodet. Detta sker samtidigt från alla depåerna och tyvärr går det inte påverka och på så sätt är det omöjligt för kroppen att punktförbränna. Detta utnyttjas tyvärr av oseriösa försäljare av hemträningsredskap.


2. Man måste träna lågintensivt, t.ex. promenera för att fett ska förbrännas.

Sanning: Man förbränner fett vid promenad ( personens fart, längd och tid avgör självklart hur mycket) men du bränner större mängd fett vid högintensiv träning, t.ex. när du springer. Detta p.g.a energiåtgången är så mycket större. Du efterförbränner också efter hård träning. Tänk på att musklerna är kroppens kraftverk och har den unika förmågan att bränna fett dygnet runt. Ämnesomsättningen ökar med varje kilo muskelmassa du lägger på dig. Med det sagt ju mer muskler desto lättare förbränner du fett! En av många anledningar till varför du ska börja styrketräna!


3. Det är bättre för hälsan att vara smal och otränad än att vara överviktig och ha god kondition.

Sanning: Det är tvärtom! Bättre vältränad och med några kilo för mycket än smal och otränad. Det finns statistik på det. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är större för en smal och otränad än för en överviktig och vältränad. En smal pommes frites har ingenting med hälsa och må bra att göra! Ska man göra det konstiga valet att antingen satsa på motion eller mindre mat – satsa på motion!
Den som tränar mer har utrymme att få i sig mer energi. Typen av mat vi äter har inte förändrats så mycket genom åren. Det stora problemet är att vi rör oss mycket mindre.

4. Om man svettas mycket tyder det på att man är otränad.

Sanning: Svetten har bland annat till uppgift att kyla ner kroppen och därför svettas du mer ju mer vältränad du är. Det är däremot individuellt hur mycket vi svettas och det går inte att jämföra två personers svettmängd på vem som är mest vältränad. När du svettas, så rensar du ut slagg och gifter från din kroppen, vilket alltså gör det bra att svettas. Alltså finns de personer som är mer vältränade än andra men svettas inte lika mycket. Eftersom det är så pass individuellt ska det inte jämföras!


5. Muskler växer när man tränar.

Sanning: Det är lätt att tro att musklerna växer när man tränar men det är när vi vilar och tar igen oss som musklerna repareras och återhämtar sig. Tänk på att inte träna styrketräning för länge, håll dig inom rammen för en timme. Efter 45 minuters intensiv träning är dina kortisolhalter låga. Kortisol är ett hormon som är känt för att bryta ner muskelceller.


Hoppas sanningen hjälper er till bättre träning och resultat!

Take care!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar