tisdag 4 januari 2011

Tips på marinad!

Fick en förfrågan idag av en läsare om jag kunde ge tips på marinader, främst till kyckling och självklart gör jag det!

Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. 

Tänk på att lägga allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen. Undvik salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist!

En nyttig och god marinad:
2 msk riven ingefära
1 Citron
1 Röd Chilifrukt
3 dl Olivolja
3 Klyftor Vitlök
1 näve med Koriander.

Marinaden som vi gjorde under 1:a adventsfirandet (hittar du under kost) var det följande i:
2 dl olivolja
1 tsk honung
2 klyftor vitlök
cayeenpeppar
pepparmix
chilikrydda


Hoppas det hjälper er lite i alla fall nästa gång ni ska göra en marinad!
Dags för den bästa återhämtningen, nämligen sova!
Ha det bra allihopa!
kram



2 kommentarer:

  1. Tack så mycket! Detta ska allt testas nu i veckan :D

    SvaraRadera
  2. Var så lite så! Hoppas det smakar, ibland kan man själv välja hur mkt man vill använda en viss ingrediens, dvs mer olivolja eller mindre koriander.
    Lycka till!

    SvaraRadera